De invloed van nekklachten

Geplaatst op

In de fysiotherapie worden vele nekklachten behandeld. Onze fysiotherapeut is in Hilversum en omstreken bekend om de behandeling voor de nek. Wanneer we denken aan nekklachten, associeert de meerderheid van ons dit met pijn, stijfheid of beperkte mobiliteit in de nek en schouderregio. Echter, wat veel mensen zich niet realiseren, is dat nekklachten ook effect kunnen hebben op de werking en het functioneren van de ogen. Dit is met name duidelijk in situaties waarbij iemand bijvoorbeeld een whiplash heeft opgelopen.

Whiplash en Oogproblemen: Hoe zijn ze verbonden?

Een whiplash, ook wel bekend als een zweepslag, treedt op wanneer het hoofd plotseling en krachtig naar voren en vervolgens naar achteren wordt geslingerd. Dit gebeurt vaak bij auto-ongelukken. De snelle beweging kan leiden tot beschadiging van de spieren, ligamenten en zenuwen in de nek.

Naast de gebruikelijke symptomen van nekpijn, hoofdpijn en duizeligheid, ervaren sommige mensen ook visuele symptomen na een whiplash. Deze kunnen zijn:

 • Wazig zien: Sommige mensen melden dat ze problemen hebben met focussen of dat hun zicht vertroebeld is.
 • Lichtgevoeligheid: Blootstelling aan fel licht kan pijnlijk of oncomfortabel zijn.
 • Dubbelzien: Dit komt minder vaak voor, maar sommige mensen ervaren dubbelzien, vooral bij het proberen te focussen op dichtbijgelegen objecten.
 • Oogpijn: De pijn kan zich voordoen bij het bewegen van de ogen of constant aanwezig zijn.

Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van de verstoring van de signalen tussen de ogen en de hersenen, of van de spanning en druk op de spieren rond de ogen veroorzaakt door het nekletsel.

De Rol van de Fysiotherapeut bij MoveWell bij Nekklachten na een Whiplash

Als u te maken heeft met nekklachten na een whiplash, dan kan onze fysiotherapeut een essentiële rol spelen bij uw herstel. Ze kunnen niet alleen helpen met de pijn en beperkte mobiliteit in de nek, maar ook met de visuele symptomen.

 1. Manuele Therapie: Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan specifieke technieken gebruiken om spanning in de nekspieren te verminderen. Dit kan indirect helpen bij het verminderen van de symptomen die invloed hebben op het zicht.
 2. Oogoefeningen: Dit is een specifieke benadering die helpt bij het aanpakken van de visuele problemen die kunnen optreden na een whiplash. Hier zijn enkele voorbeelden van oogoefeningen die een fysiotherapeut kan aanbevelen:
  • Focuswisseling: Hierbij wordt de patiënt gevraagd om afwisselend te focussen op een dichtbij gelegen object en een verder weg gelegen object.
  • Oogvolgbewegingen: De patiënt volgt met zijn ogen een bewegend object, zoals de vinger van de therapeut, zonder het hoofd te bewegen.
  • Oogbalansoefeningen: Met gesloten ogen de blik in verschillende richtingen bewegen.
 3. Houdingscorrectie: Een juiste houding kan helpen de druk en spanning op de nek en de spieren rond de ogen te verminderen.
 4. Advies en Educatie: Het is cruciaal om te begrijpen hoe de nek en ogen met elkaar zijn verbonden. De fysiotherapeut kan educatie bieden over hoe nekletsel de ogen kan beïnvloeden en vice versa.
 5. Aanbeveling voor verdere medische evaluatie: Als de visuele symptomen aanhouden of verergeren, kan de fysiotherapeut aanraden om een oogarts te raadplegen voor een grondigere evaluatie.

Voordeel van fysiotherapie bij nekklachten

Nekklachten, met name na een whiplash, kunnen invloed hebben op meer dan alleen de nek. Het is cruciaal om te begrijpen hoe deze klachten ook het functioneren van de ogen kunnen beïnvloeden. Met de juiste begeleiding en behandeling door een fysiotherapeut kunnen veel van deze symptomen worden aangepakt en verminderd, wat leidt tot een sneller en vollediger herstel. Als u of iemand die u kent symptomen ervaart die hierboven zijn beschreven, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen, zodat wij u effectief kunnen helpen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we graag met je door wat je kunt doen om een geweldige look te creëren en zorgen dat je precies ziet wat je wilt zien. Lees meer over oogzorg en brillen. Dat is superinteressant!

Contactgegevens

Via info @ internationalvisioncenters.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden