Afspraak maken
15 juli 2016

Wat doen we met de leesbril?

Stel, u heeft een bril of contactlenzen nodig om op afstand scherp te kunnen zien.

Stel, u heeft een leesbril nodig om goed te kunnen lezen.

Stel, u heeft voor in de verte een bril of contactlenzen nodig, maar daarbij ook een bril voor het lezen of u maakt gebruik van een multifocale bril/ lenzen.

Voor alle bovenstaande stellingen hebben we een oplossing. Sterker nog, wij luisteren goed naar uw wensen en adviseren u dan over de voor u best passende opties.

Leesbril of laseren? Drie verschillende afstanden trifocale lens

Drie verschillende afstanden

Enkel een bril voor op afstand

Heeft u enkel een bril of contactlenzen nodig voor op afstand, dan is de oplossing om te kijken of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling. U moet zich wel realiseren dat op langere termijn zich de leesbril langzaam gaat ontwikkelen. Dat is een natuurlijk verouderingsproces van het oog en manifesteert zich bij de meeste mensen rond hun vijftigste levensjaar.

Bril op afstand én een leesbril

Als u een leesbril heeft en voor de verte ook een bril of contactlenzen nodig heeft, kunnen we middels een ooglaserbehandeling ervoor zorgen dat u scherp gaat zien voor de afstand. De leesbril zal in dit geval blijven. Dit is een goeie optie voor mensen die een leesbril geen probleem vinden en zich goed voelen bij het ondergaan van een laserbehandeling.

Refractieve lensvervanging

Wilt u naast een goed zichtvermogen op afstand ook dichtbij scherp kunnen zien? Dan kan dit middels zogeheten ‘Refractieve lensvervanging’. Net als bij een staaroperatie wordt de eigen ooglens vervangen door een kunstlens. Echter de lens die gebruikt wordt is de zeer geavanceerde trifocale lens van de fabrikant ZEISS. Dit lensje gaat uw hele leven lang mee en op latere leeftijd gaat u ook geen staar meer krijgen. Deze behandeling wordt toegepast bij mensen vanaf de 45-50 jaar en ouder.

De behandeling gaat op dezelfde wijze als een staarbehandeling, alleen dan wordt er gewerkt met een zogenaamde premium lens. Deze lens, de trifocale lens, geeft u scherp zicht op afstand, de tussenafstand (zoals de computer en het dashboard van de auto) en voor dichtbij. Alle brillen inleveren dus! Veel mensen realiseren zich niet hoe vaak er van dichtbij gekeken wordt, denk ook maar eens aan het eten op uw bord, het navigatiesysteem en het aflezen van uw telefoon. De arts heeft bij refractieve lensvervanging het doel dat u scherp kunt zien op alle afstanden en door het leven kunt gaan zonder het gebruik van bril of contactlenzen. Bij een staarbehandeling heeft de arts het doel om de staar te verhelpen, dus om het gezichtsvermogen te herstellen dat door de staar was aangetast. Na de staarbehandeling gebruikt men nog steeds een bril om te kunnen lezen en om een eventueel nog aanwezige restafwijking te corrigeren. ,

Enkel een leesbril en op afstand scherp zicht

Draagt u enkel een leesbril en heeft u scherp zicht op afstand? Dan kunnen wij dit oplossen middels de refractieve lensvervanging, zie hierboven. Een leesbril weg laseren kan een optie zijn, maar dat is een een compromis. Dit wil zeggen dat u in de verte een klein beetje scherpte zou moeten inleveren om van dichtbij beter te kunnen zien. Deze laserbehandeling, genaamd Supracor, is geschikt voor mensen boven de 50 jaar met een (lichte) plus afwijking. Het nadeel van deze behandeling is dat deze tijdelijk is. Over het algemeen hebben mensen er 5 tot 7 jaar profijt van, daarna kan de afhankelijkheid van een leesbril weer toenemen.

Dus: met een ooglaserbehandeling kan lezen (tijdelijk) worden vergemakkelijkt, door trifocale implantlenzen van ZEISS te laten plaatsen kiest men voor een blijvend scherp zicht op alle afstanden, dus ook voor het lezen.

Interesse?

Kom dan eens bij ons langs om de mogelijkheden door te nemen. We luisteren goed naar uw wensen en helpen u daarbij om een juiste keuze te maken. Hier kunt u een afspraak maken.