Afspraak maken

Met een lensimplantaat van alle brillen af

Een laserbehandeling voorkomt een leesbril niet. Naarmate we ouder worden verliest de lens namelijk zijn soepelheid. Hierdoor heeft u na een bepaalde leeftijd een leesbril nodig, dat is heel normaal. Voor mensen boven de vijftig is een lensimplantaat een ideale oplossing om van alle brillen af te zijn.

Een lensimplantaat plaatsen

Een lensimplantaat plaatsen is geheel pijnloos en zo voorbij. Het duurt slechts tien minuten om de lens te plaatsen, daarna mag u meteen naar huis. De oogarts plaatst de lens door twee kleine incisies aan de rand van het hoornvlies. Door het sterke licht merkt u niets van wat er gebeurt. U ziet enkel felle kleuren. Na de behandeling hebt u uw zicht na een dag al bijna volledig terug. Houd er rekening mee dat u direct na de ingreep geen auto mag rijden.

Het is heel normaal dat de gezichtsscherpte de eerste maand schommelt. Daarnaast kan het zo zijn dat u in het donker lichtkringen ziet rondom lichtbronnen. Na 3 maanden is dit in 99 procent van de gevallen geheel verdwenen.

Nazorg

Na het plaatsen van lensimplantaten moet u een dag lang een beschermbril dragen, ook ’s nachts. Als u op nacontrole bent geweest, mag deze bril weer af. Daarnaast gebruikt u na de behandeling uit voorzorg enkele weken antibioticadruppels. Let erop dat u twee weken lang niet in uw ogen wrijft en niet te zwaar tilt of voorover buigt. Sporten zoals hardlopen of fitness mag u twee weken na de ingreep weer oppakken, contactsport vermijdt u een maand.

Trifocale lens

Als u kiest voor een lensimplantaat vervangt de oogarts uw eigen lens door een kunststoflens. Dit is in principe dezelfde behandeling als een staaroperatie. Het verschil is dat International Vision Centers in plaats van een reguliere monofocale lens een geavanceerde trifocale lens van Carl Zeiss gebruikt. De arts plaatst deze lens achter de pupil. Deze blijft de rest van het leven in het oog zitten. De trifocale lens corrigeert alle oogafwijkingen, op elke afstand.

Kunt u maar niet wennen aan uw multifocale bril? Wit u voor eens en altijd van alle brillen of lenzen af zijn? Misschien is een lensimplantaat dan wat voor u.