Afspraak maken
26 juni 2016

Een oogafwijking, oftewel een refractieafwijking, houdt in dat iemand niet scherp kan zien zonder hulpmiddelen. Om toch scherp te kunnen zien kunt u een bril of contactlenzen gebruiken of een ooglaserbehandeling of lensimplantatie laten toepassen.

Wat zijn de meest voorkomende oogafwijkingen?Het oog en de afwijkingen

De werking van het oog is uiterst geraffineerd. Ons zicht wordt o.a. bepaald door breking van het licht. Als het brandpunt van het licht in het oog precies op het netvlies valt, ziet u scherp zonder hulpmiddelen. De lengte van het oog komt overeen met de brekende werking van het oog. Als dit niet het geval is, spreken we van een refractieafwijking.

Verziendheid (plus)

Bij verziendheid kunt u veraf beter zien dan dichtbij. De technische benaming hiervoor is hypermetropie. De sterkte van de bril is positief (plus). Het brandpunt valt achter het netvlies, het oog is in wezen te kort voor de brekende werking van het oog.

Bijziendheid (min)

Als u bijziend bent, dan kunt u veraf niet meer scherp zien zonder bril, maar kunt u juist dichter bij uw ogen nog wel scherp zien. De technische benaming hiervoor is myopie. De sterkte van de bril is dan negatief (min). Het brandpunt valt voor het netvlies, het oog is in wezen te lang voor de brekende werking van het oog.

Astigmatisme (cilinder)

Als het oog niet overal dezelfde bolling heeft, bijvoorbeeld als er horizontaal een andere bolling is dan verticaal, dan is er sprake van astigmatisme. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld het hoornvlies niet mooi rond is, maar wat ovaal. De verschillende sterktes creëren meerdere brandpunten die niet overeenkomen met de brekende werking van het oog.

Met een brillenglas wordt dit gecorrigeerd door een cilinder (ook wel torisch brillenglas genoemd). De richting van de ovale vorm van het hoornvlies, oftewel asrichting van de cilinder wordt aangegeven in graden.

Ouderdomsverziendheid (leesbril)

Vanaf de leeftijd van 40 jaar gaat het vermogen om dichtbij te zien achteruit, waardoor u op een gegeven moment een leesbril nodig zult hebben. Het lezen van etiketten met kleine letters kan lastig worden, maar ook het lezen van boeken en tijdschriften. Het lezen van een computerscherm gaat door de grotere leesafstand in eerste instantie nog wel goed. Dit heet ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Scherp kunnen zien zonder hulpmiddelen

International Vision Centers zorgt dat mensen die te maken hebben met één of meerdere bovenstaande oogafwijkingen onafhankelijk worden van het gebruik van (lees)bril en contactlenzen. Om te kunnen bepalen of u geschikt bent voor ooglaseren of lensimplantatie, zal er eerst een medisch vooronderzoek plaats moeten vinden. Aan de hand van deze gegevens en van uw wensen kunnen we een persoonlijk advies geven.