Afspraak maken
8 mei 2014

metro-nieuws-revolutie

International Vision Centers in Amsterdam lanceert vandaag als eerste in Nederland een nieuwe ooglaserbehandeling waarvoor vrijwel alle bril- en lenzendragers in aanmerking komen. De zogenoemde ‘RELEX SMILE’ methode is een uitkomst voor mensen met droge ogen die voorheen niet konden worden behandeld (ongeveer 25 procent). De ingreep is nauwkeuriger en minder belastend dan andere lasermethodes. Omdat er geen flapje meer wordt gemaakt in het hoornvlies, is de kans op complicaties bovendien uiterst klein. Naar schatting laten jaarlijks 15.000 tot 20.000 Nederlanders hun ogen laseren.
“SMILE is de toekomst van ooglaseren”, stelt directeur Richard Kievitsbosch. “Ik ben ervan overtuigd dat het binnen nu en vijf jaar door meerdere klinieken in Nederland zal worden gebruikt.” De methode, ontwikkeld door ZEISS (leverancier van optische en opto-elektronische producten, red.), is sinds september 2011 op de markt. Wereldwijd zijn er ruim 80.000 behandelingen uitgevoerd.

Voor een kleine groep bril- en lenzendragers is het nog geen uitkomst. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan mensen die een zeer hoge sterkte nodig hebben, terwijl hun hoornvlies al heel dun is”, legt Kievitsbosch uit. “Maar dan heb je het echt over een zeer kleine groep.” Kievitsbosch garandeert dat de methode volstrekt veilig is als je de mensen vooraf goed selecteert.

De nieuwe methode kost wel meer dan oudere technieken, zoals PRK en LASIK. Voor het laseren met SMILE is een persoon in Nederland bijna 4000 euro kwijt. Dat terwijl je via de tot dusverre meest geavanceerde methode FemtoLASIK gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro kwijt bent. Via de zorgverzekering kun je soms wel (een deel) van de kosten terugkrijgen.

Bron: Metro Nieuws