Afspraak maken

Aankomst

Zodra u in de kliniek aankomt op de dag van behandeling, worden uw ogen nogmaals gemeten. De oogarts die u behandelt loopt met u alle resultaten van de metingen door en geeft u nogmaals uitleg over de mogelijke risico’s en over zijn verwachtingen van het eindresultaat. Op dat moment krijgt u ook definitief uitsluitsel over de techniek voor de ooglaserbehandeling.

Indien er ernstige risicofactoren aan het licht komen die bij vorige onderzoeken niet te zien waren, dan zal de arts in het belang van het welzijn van uw ogen eventueel nog van de behandeling af kunnen zien.

De Ooglaser Behandeldag

Stappen tijdens de behandeldag

De ooglaser behandeldag omvat een aantal stappen. Het totale verloop van de behandeling tot de eerste na-controle duurt over het algemeen ongeveer anderhalf uur.

Overzicht van de stappen volgens het voorbeeld van de Femto LASIK methode:

 • Uw kleding wordt aan de behandeling aangepast: u draagt een haarnetje, over uw kleding draagt u een operatiejas en uw schoenen worden afgedekt met slofjes.
 • De ogen worden met druppels verdoofd.
 • Met de Visumax FemtoSecond laser maakt de oogarts binnen slechts drie minuten per oog de flapjes, de laser zelf wordt hierbij slechts gedurende 30 seconden per oog gebruikt.
 • Houd vervolgens rekening met een inwerktijd die ca. 10 minuten bedraagt.
 • Met de eximer laser corrigeert de oogarts vervolgens de vorm van het hoornvlies waardoor u weer goed kunt zien. Deze stap duurt circa 5 minuten per oog. De laser zelf heeft voor de correctie niet meer dan 10 tot 15 seconden nodig.
 • U wacht een half uurtje in de rustruimte.
 • De oogarts controleert of de ooglaserbehandeling goed is verlopen.

U heeft geen verband nodig, maar het is wel aan te raden een goede zonnebril met UV-filter mee te brengen (zonder speciaal geslepen glazen). Het is mogelijk dat u snel het gevoel heeft dat u verblind wordt. In de kliniek krijgt u een speciale beschermbril mee naar huis voor de eerste nacht.

De volgende dag gaat u naar de kliniek waar de oogarts een tweede nacontrole uitvoert. Op deze wijze worden eventuele complicaties onmiddellijk gezien en eventueel behandeld. Na zorgvuldige controle van de geslaagde ooglaserbehandeling kunt u dan al terug naar huis. Normaliter kunt u zelf al weer autorijden!

Arts op behandeldag

Moet u op pijn rekenen op of na de behandeldag?

Afhankelijk van de methode van de ooglaser behandeling die voor uw ogen geschikt is, verschilt het ongemak of de pijn en ook de duur tot het volledige gezichtsvermogen bereikt wordt.

 • Een Femto-LASIK of standaard LASIK ooglaserbehandeling is eenvoudig, bijna geheel pijnloos en de genezingstijd is extreem kort. De druk op het oog voor het maken van het flapje bij de Femto-LASIK behandeling wordt echter soms wel als onaangenaam ervaren.
  Vaak is het positieve effect er al onmiddellijk na de operatie en ziet men meteen veel beter. Gedurende de eerste dagen en soms eerste weken kan het gezichtsvermogen nog licht varieren.
 • Na een LASEK / PRK-behandeling moet ongeveer drie tot vijf dagen rekening worden gehouden met behoorlijke pijn. Ook de genezingstijd is hierbij langer. Na één week wordt ongeveer 80 % van het gezichtsvermogen bereikt, en na ongeveer 3 weken is het definitieve gezichtsvermogen bereikt.