Afspraak maken

Keratoconus: wanneer de oogbol de vorm van een kegel aanneemt.

Keratoconus is een tamelijk zeldzame verandering van het hoornvlies. Bij keratoconus wordt het hoornvlies steeds dunner en onstabieler, waardoor de oogbol kegelvormig, dus conisch, naar voren uitstulpt.

Bij keratoconus is het uitermate lastig een geschikte bril of contactlenzen te vinden.
Helaas is het niet mogelijk een door keratoconus veroorzaakt verminderd gezichtsvermogen met een ooglaserbehandeling te verbeteren. Het hoornvlies is gewoon te dun en te onstabiel.

Stabiliseren van Keratoconus

Met behulp van de VisuMax ooglaser is het wel mogelijk de oogbol te stabiliseren. Afhankelijk van hoe snel het proces van de verdunning van het hoornvlies verloopt, is na verloop van tijd een hoornvliestransplantatie noodzakelijk. Deze zware ingreep kan men tijdelijk uitstellen door het hoornvlies met zogenoemde INTACS-ringen te versterken. Hiervoor wordt met de VisuMax FemtoSecond ooglaser een tunnel in het buitenste hoornvlies gecreeërd waarin transparante ringen worden aangebracht. Deze ringen stabiliseren de vorm van de oogbol.
Het verminderde gezichtsvermogen dat na de stabilisering van het hoornvlies overblijft, kan met een bril of met speciale contactlenzen worden gecorrigeerd.