Afspraak maken

Lasik, de meest toegepaste methode voor ooglaseren

Sinds de introductie in 1992 werd LASIK wereldwijd al snel de meest toegepaste methode voor ooglaseren. De LASIK-methode is vooral geschikt voor lage en gemiddelde vormen van bijziendheid en verziendheid.

Stap 1: Het maken van de flap

De ogen worden met oogdruppels verdoofd. De behandeling begint met het maken van een ‘flapje’ middels een microkeratoom. Dit is een ringvormig instrument dat op uw oog geplaatst wordt met daarin een klein mesje. Dit mesje snijdt een flapje in het hoornvlies. Aan de bovenkant blijft het ‘flapje’ vastzitten aan uw hoornvlies.

Bij een FemtoLASIK behandeling wordt het microkeratoom vervangen door een FemtoSecond laser. Deze laser snijdt het weefsel met infrarood licht, zonder het aan te raken en met uiterste precisie en zeer hoge snelheid. In slechts 20 seconden kunnen de oogartsen met de FemtoSecond Laser een perfect flapje snijden.

Dankzij de uitzonderlijke precisie van de FemtoSecond Laser kunnen nu ook patiënten die een relatief dun hoornvlies hebben met de LASIK methode worden behandeld. Dit was met het manueel bediende chirurgisch mesje niet mogelijk.

Stap 2: Het flapje wordt weggevouwen en het oog wordt gelaserd

Het flapje wordt vervolgens voorzichtig opzij geklapt. Op die manier kunnen de dan vrijliggende, diepere lagen van het hoornvlies zonder problemen met de laser worden bewerkt. Door de ongevoeligheid van de lagen waar het laseren gebeurt worden ongemakken tijdens en na de behandeling geminimaliseerd.

Stap 3: Het flapje wordt teruggeplaatst

Als de behandeling klaar is, wordt het flapje weer teruggelegd. De adhesiekracht tussen de weefsels zorgt ervoor dat het zich als het ware vastzuigt en op zijn plaats blijft. Het flapje vergroeit slechts langzaam met het hoornvlies en kan in het eerste jaar ook nog worden opgetild door de arts. Toch is dit stevig genoeg om op zijn plaats te blijven zitten, omdat het vrijwel direct na de ooglaserbehandeling heel stevig is.

Alleen bij een sterke inwerking van buitenaf, bijvoorbeeld bij een ongeluk, bestaat de kans op verschuiving. Dit kan echter weer gecorrigeerd worden. Mocht binnen een jaar een nabehandeling noodzakelijk zijn, dan is het een voordeel dat men het bestaande flapje kan gebruiken en er meestal geen nieuw flapje hoeft te worden gesneden.